Fokus på din vejrtrækning giver

Mindre stress & mere ro

Sådan får du mere ro & mindre stress

"Ro, hvile og fordøjelse"-nervesystemet aktiveres når du trækker vejret ind og ud igennem næsen

Trækker du vejret ind og ud igennem næsen med munden HELT lukket aktiveres det para-sympatiske nervesystem, også kendt som “ro, hvile og fordøjelses”-nervesystemet.
Når denne del af nervesystemet er aktiveret, falder hjertet til ro, puls, blodtryk og blodsukker falder, organerne får ro til at arbejde, eksempelvis øges fordøjelsen så din krop får glæde af den sunde mad du spiser. 

Skulle man sætte tal på, vil det være mest optimalt for vores sundhed, at være 80% af en dag i para-sympatisk tilstand og 20% i sympatisk tilstand. Kroppen stresser ikke “for meget”, hvis du i en kortere periode er i sympatisk tilstand primært, udfordringen er, at du efter den “kortere periode” skal tilbage til para-sympatisk tilstand, og det er det, de fleste moderne menneske ikke gør.

For at opnå mere ro og mindre stress er det altså vigtigt at ændre måden du trækker vejret på.

Det kræver fokus og træning at ændre vanen

Måden du trækker vejret på er en dybt forankret vane, som for mange menneskers vedkommende foregår helt eller delvist ind og ud igennem munden. 

Jo mere du træner din bevidsthed på din vejrtrækning, desto oftere vil du fange dig selv i at trække vejret ind og ud igennem munden, og have værktøjer til at ændre det.
For at lykkedes med at ændre vejrtrækningsvane er det min anbefaling, at du tilmelder dig et individuelt- eller et gruppe vejrtrækningsforløb, hvor du bliver introduceret til øvelser og baggrundsviden.

"Kæmp og flygt" nervesystem aktiveres når du trækker vejret ind og/ eller ud igennem munden

Trækker du vejret ind og ud igennem munden bevidst eller ubevidst aktiverer du dit sympatiske nervesystem, som er det der sikrer at du er klar til kamp, til at tage beslutninger, være handlekraftig mv. Det kaldes også for “kæmp og flygt”, fordi kroppen gøres klar til at handle for at “overleve”.

Hjertet begynder at pumpe mere blod ud til musklerne, binyrerne øger mængden af stresshormoner som kortisol og adrealin, puls, blodtryk og blodsukker stiger – for blot at nævne nogle af de biologiske processer der sættes i gang.
Uden det sympatiske nervesystem var vi gået til som art for længe siden, så det er super godt, at vi evner at “steppe op” når det er nødvendigt.

Udfordringen er at langt de fleste mennesker i dag går i en konstant sympatisk tilstand, og nærmest aldrig får reguleret kroppen ned i para-sympatisk tilstand, hvor der opstår ro, hvile og fordøjelse. Det er kroppen ikke gearet til, og der opstår en lang række livsstilssygdomme som:

  • Stress
  • Forhøjet blodtryk
  • Sukkersyge
  • Hjertekar udfordringer
  • Problemer med fordøjelsen
  • Dårligt immunforsvar
  • Overvægt
Der er ingen rigtig og forkert måde at trække vejret på, men der sker noget forskelligt i kroppen afhængig af måden vi trækker vejret på – og det er helt naturligt…
Du trækker vejret 20:000 gange dagligt - ubevidst

Hvorfor er der så ikke flere, der bare lukker munden og trækker vejret ind og ud igennem næsen? 

Vejrtrækningen hører til det autonome nervesystem, som er den del af nervesystemet, du almindeligvis ikke har bevidst adgang til. Det kan være hjertet der slår, leveren der arbejder og tarmene der gnasker og fordeler maden du spiser. 
Vi trækker vejret +/- 20.000 gange dagligt, og største delen af disse vejrtrækninger foregår ubevidst – for ja ellers kunne vi jo ikke lave andet end at trække vejret bevidst. 
Derfor er det nemmere sagt end gjort at ændre vanen med at trække vejret ind og/ eller ud igennem munden.

Nitrogenoxid - GULD for dit helbred

Trækker du vejret ind gennem næsen aktiveres signalmolekylet Nitrogenoxid i de paranasale bihuler. 

Nitrogenoxid udvider luftvejene og blodkarrene, og virker afslappende på den glatte muskulatur, der er omkring organer og hjertet, så de kan arbejde mere optimalt.

Nitrogenoxid har stor indflydelse på det kardiovaskulære system og reducerer risikoen for hjertestop, blodpropper og sænker blodtrykket, og derfor findes det i meget hjertemedicin.

Nitrogenoxid booster dit immunforsvar, øger lysten til sex hos begge køn og forekomsten af nitrogenoxid i hjernen er bl.a. vigtigt ift. forebyggelse af demens. Der forskes en del i, hvilken indflydelse dette molekyle har på bl.a. ADHD.

"Vejrtrækning igennem næsen giver mere energi end igennem munden, når kroppen er fysisk presset"
Udtalelse fra deltager på 10 ugers vejrtrækningsforløb

"Jeg bruger vejrtrækning til at skabe ro i kroppen eks. ved tandlægebesøg, travlhed, mange aftaler mv."
Udtalelse fra deltager efter 10 ugers vejrtrækningsforløb

"Sammen med min kæreste har vi lavet øvelser sammen for at komme ned i gear og opleve et boost af energi"
Udtalelse fra deltager efter 10 ugers vejrtrækningsforløb

Udtalelser om vejrtrækning

Pernille, marts 2023
Læs mere
"⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ fra mig til Michaela. I mit forløb, hvor jeg har haft 5 x vejrtrækningsseancer, har jeg lært mig selv og min krop at kende på et helt nyt niveau. Behandlingen har givet mig overskud og ro, og jeg lytter nu til, hvad der er vigtigst for mig i min hverdag, for at kunne være den bedste udgave af mig selv som mor, kæreste og individ. Michaela er virkelig dygtig og jeg har haft følelsen af at være i trygge og omsorgsfulde hænder. Fra behandling til næste behandling havde Michaela helt styr på hvad vi talte om sidste og fulgte op hver gang for at skræddersy den bedste behandling til mig. Tusind tak for et fantastisk forløb! Vi ses igen💜 "
Birgitte, februar 2023
Læs mere
“Fantastisk at opleve hvad et vejrtrækningsforløb hos Michaela over 5 gange har gjort ved min bevidsthed på min vejrtrækning. Jeg trækker vejret meget mere bevidst nu på flere niveauer. Det er rigtig godt både at kunne mærke mig selv mere, samt at den øgede bevidsthed om vejrtrækningen skaber nærvær, trivsel og bedre relationer.“

Bestil tid til individuelt vejrtrækningsforløb

Et individuelt vejrtrækningsforløb består af 5 gange 60 minutters fokus på vejrtrækning.
Forløbet skræddersyes til dig, din situation og dine behov for bevidsthed ift. vejrtrækning.

Forløbet består af guidede øvelser, som vi laver sammen og som du nemt tager med hjem og kan bruge i din hverdag. Forløbet øger 100% din bevidsthed på din vejrtrækning så du opnår mere ro, overskud og energi i hverdagen.